20110304

A szerelem biológiája, kémiája.

A szerelemért a testben különböző vegyületek - hormonok - felelősek, mindkét nemben megtalálható anyagok, melyek több más funkció mellett a szerelem érzéséért is felelnek.
A két fő hormon az oxitocin és a tesztoszteron (előbbiből a nőnek, míg utóbbiból a férfinak van jóval több), a feromon, de nagy szerepet játszik még a dopamin is.

  • Az oxcitin - "szerelem, összebújás hormon": a szerelmes embereknek magasabb az ~ szintje, ez a vegyület a nőkben mindig, a férfiakban az orgazmus ideje alatt található meg (de az ejakulációval együtt ez is kiürül a szervezetből). Az ~ felelős azért, hogy a férfiakkal ellentétben a nőknek fontos az összebújás, ölelkezés, apróbb érintések, minden, ami romantikus, és amit a férfiak nem annyira kedvelnek. Hatása lehet szerelmes/szexuális álom, ami kedvet ébreszt a szexhez. Egyébként fő szerepe a szülés beindítása. Bővebben itt.
  • A tesztoszteron - férfiasság: a herében termelődik (a nőknél a petefészekben és a mellékvesében, minimális mennyiség). A férfiak a ~ miatt szőrösebbek és agresszívabbak a nőknél, valamint a ~ tehet arról is, hogy a férfiak könnyebben esnek szerelembe, mivel megnöveli a vizualitást, ami fokozza a szexuális vágyat. Ez kiváltja a szerelmet, vagy legalábbis a vágyat, hogy az adott nőt (szexuálisan) megkapják. Bővebben: itt.
  • Feromon - viselkedés hormon: a nők legtermékenyebb napjaikban ~t bocsájtanak ki magukból, ezzel fokozva a férfiakban a velük való közösülés vágyát. A férfiak szaga függ az immunrendszerüktől, és a nőket a sajátjukétól teljesen eltérő immunrendszerű férfiak vonzzák, hogy a születendő utód a lehető legszélesebb körű listáról "válogathasson" immungének terén, és így a lehető legerősebb immunrendszerre tehessen szert. (Minden embernek csak 6 immungéne van.) "A kutatók szerint viszont vannak tényezők, amelyek befolyásolhatják, hogy milyen típushoz vonzódunk leginkább. Egy brit egyetemen fiatal nők két csoportját kérdezték meg. Az egyik csoportba az antibébi-tablettát szedőket sorolták, a másikba a tablettát nem szedőket. Meglepő eredményre jutottak: a tablettát nem szedőknek a finomabb vonású férfiak tetszettek, a tablettát szedők viszont inkább a feltűnően izmos, mácsó típusokat találták vonzónak. (Az is kiderült, hogy korábban más volt az ízlésük.) A tudósok azzal magyarázzák ezt, hogy amint a nő nem eshet teherbe, nem vezérli többé az az ösztön, hogy gyermekei számára a legjobb (és legmegbízhatóbb) apát válassza ki. Ilyenkor léphetnek színre a jóképű kalandorok és nőcsábászok." (→ Forrás: innen.)

Fő forrás: Testimese.hu

[Ez egy biológiára készített kiselőadásom, gondoltam megosztom a rendbe szedett írást itt is, hátha valakinek a segítségére lesz egyszer, bár a testimesén több minden le van írva.]

Nincsenek megjegyzések: