20091030

ennyit a vágyról, lerúg az ágyról. [péntek.]

Pumpkin pie avagy sütőtök torta [Jamie Oliver módra.]

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
2 evőkanál barna cukor
1 tojás
Csipet só

A tökös töltelékhez:
50 dkg sütőtök
10 dkg barna cukor
3.5 dl cukormentes sűritett tej
2 tojás,
Csipet só
Őrölt fahéj
Szegfűszeg
Gyömbér izlés szerint

A morzsához:
2 evőkanál liszt
5 dkg vaj
Egy marék apróra vágott dió
6 dkg barna cukor

A krémhez:
20 dkg Philadelphia krémsajt vagy Mascarpone
0,5 dl tejszin
15 dkg cukor
1 evőkanál citromlé

A tészta hozzávalóit gyúrd össze, majd tedd egy órára pihenni a hűtőbe. Vágd fel a tököt, és 200 fokon süsd puhára. Majd tedd a tököt a töltelék többi hozzávalójával egy tálba, és botmixerrel turmixold össze. Nyújtsd a tésztát fodros szélű pitetésztaformába, majd öntsd bele a tökpürét, és süsd 180 fokon 15 percig. Keverd a diót a vajjal, liszttel és cukorral morzsává, szórd a 15 perce sülő pite tetejére, és süsd további 30-35 percig. Keverd össze alaposan a krémsajtot a cukorral, a citrommal és a tejszinnel. Kend a már kihűlt pite tetejére.

Ne feledkezzünk meg azonban a sütőtök azon tulajdonságáról sem, hogy gyönyörű töklámpásokat készíthetünk belőlük. Kifaragni sajnos nem mindig olyan könnyű, de annál élvezetesebb munka. Nagyjából egy hétig tárolhatjuk a lakásban.
A tök tetejét vágd le vízszintesen, magozd ki a belsejét, rajzold fel az arcot (minél gonoszabb, annál jobb), majd egy rövid pengéjű késsel vágd ki, tegyél a belsejébe mécsest, helyezd vissza a tetejét és voilá, kész a Halloween töklámpás. A tartósság érdekében kend be vazelinnel, vagy nappalra takard le egy vizes ruhával.

Kellemes időtöltést kívánok!

[forrás: http://globetrekker.hu/halloween-es-a-sutotok/]



Ilyet gyártottunk ma, ISZONYÚ FINOM, semmi tök íze nincs, inkább répa torta, vagy nem is tudom... de nagyon finesz. (: csak mi nem tettük rá a sajtos krémet, de így is jó, azt hittem száraz lesz, de nem az. (:
amúgy tökre hétvége érzésem van. na mindegy, ezt csak így hozzátettem, joccakát. (:

Nincsenek megjegyzések: